Vodilni forum o novostih regulative 2021

Energetska regulativa je tista, ki diktira vaše priložnosti na področju zelene energetike. Vabimo vas, da se zato na edinem tovrstnem forumu v Sloveniji, seznanite z novostmi regulative omrežij in energetskega trga v Sloveniji za 2021, kot so:

IZZIVI Kaj prinašajo novosti regulative za 2021: agregatorji, trg prožnosti, nove tarife in opolnomočenje odjemalca

Mag. Borut Rajer iz Borzena bo predstavil novosti agregatorja, dr. Ivan Šmon, GIZ DEE, regulativne izzive distribucijskih omrežij, mag. Bogomil Jelenc, SODO, trg prožnosti, mag. Aleksander Mervar, praktične izzive investicij in tarif za omrežja, mag. Ana Stanič pa bo naslovila pomembne novosti za enegetsko infrastrukturo in vodik, ki jo prinaša nova Uredba EU. Omizje odločevalcev bo izpostavilo ključne novosti regulative za 2021 in opolnomočenje odjemalca: mag. Duška Godina, direktorica Agencije za energijo, mag. Aleksander Mervar, Eles, mag. Andrej Ribič, GIZ DEE, mag. Stanislav Vojsk, SODO in dr. Robert Golob, Gen-i. Oglejte si novosti programa in se pridružite številnim vodilnim energetskim deležnikom.

Ujemite zadnjo prijavo in se prijavite tukaj!

NOVO: Pridobite 3 kreditne točke: pooblaščeni in nadzorni inženirji kot člani IZS za udeležbo pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Pri prijavi navedite pod opombo »IZS«.


  

Kdo kroji novosti opolnomočenega odjemalca v Sloveniji za 2021?
Ujemite priložnost za pojasnitev nekaterih aktualnih vprašanj elektroenergetskih in plinskih podjetij, ki lahko bistveno vplivajo na uspešnost izvajanja reguliranih in tržnih dejavnosti. Prijavite se zdaj.


 

Energetski vrh inovativnih kaže prihodnost (spletna izvedba)

Ker so še zlasti v spremenjenih razmerah okrevanja po Covid-19 inovacije ključne za vaš uspeh in zeleno energetsko transformacijo, ujemite zadnjo prijavo za udeležbo na 12. vodilnem srečanju Inovacija enrgetike ‘20, ki bo potekal v živo v spletni obliki že 16. In 17. decembra. Poskrbeli bomo za možnost dialogov in izmenjavo izkušenj med udeleženci.

Z vami bodo minister mag. Andrej Vizjak, Ministrstvo za okolje in prostor, Blaž Košorok, Ministrstvo za infrastrukturo, dr. Robert Dominko, KI, dr. Cristophe Duzert, Group Renault, dr. Tomaž Katrašnik, FS UL, dr. Robert Golob, Gen-i, Shuli Goodman, LT Energy, Martin Novšak, Gen energija, in drugi vodilni energetski strokovnjaki.

Če ste pooblaščeni in nadzorni inženirji IZS: za udeležbo na forumu pridobite 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Obvestite nas in po dogodku prejmete ustrezno potrdilo. Za pripis vaših točk poskrbimo mi.

Letos kažemo štiri smernice energetske prihodnosti: novosti shranjevanja energije, vodik, nova vlaganja v infrastrukturo, združevanje dveh sektorjev »promet in energetika«.

Ujemite zadnjo prijavo do 15. decembra

Oglejte si program in ujemite zadnjo prijavo do 15. decembra.

Če se še niste prijavili in je razlog, dabi se lahko udeležili zgolj en dan, imate možnost ujeti prijavo zadnja minuta za en dan do 15. 12. do 10. ure.

Vrh inovativnih bo potekal v obliki zanimivih prezentacij, omizij, delavnic in predstavitev primerov inovacij.

Ne zamudite: več kot 35 govorcev, 3 aktualne delavnice, 4 omizja, več kot 8 primerov inovacij, dialogi z udeleženci in še mnogo več...pridružite se pordornim in inovativnim, ki ustvarjajo prihodnost zelene transformacije.

 

Imate zanimiv primer inovacije na področju energetike?

Nastopite z vašim primerom inovacije. Preberite več informacij o vašem nastopu in se prijavite. Udeleženci bodo izbrali nagrajenca za najboljšo inovacijo s področja energetskih rešitev za leto 2020. S pravočasno prijavo vašega nastopa do 30. novembra si zagotovite mesto v programu 12. vodilnega srečanja inovativnih na področju energetike.

  

 


 

11. vodilni forum tudi o treh novih energetskih zakonih

V Sloveniji so v sprejemanju velike spremembe energetske zakonodaje, ki bodo krojile vaše poslovne priložnosti zelene energetske transformacije

Zato vas vabimo, da se na forumu s strani pripravljavcev pravočasno seznanite z vsaj tremi novimi energetskimi zakoni. Ujemite »zadnjo minuto« do torka, 24. novembra.

Na forumu bo mag. Erik Potočar iz Ministrstva za infrastrukturo (MzI) predstavil novosti dveh zakonov o obnovljivih virih energije in zakona o učinkoviti rabi energije, mag. Urban Prelog, MzI, pa zakon o oskrbi z električno energijo. Mag. Ana Stanič nas bo seznanila z EU novostmi na področju vodika in shranjevanja energije, z nami bo tudi dr. Rajko Pirnat, ugledni strokovnjak za energetsko pravo in drugi govorci, med njimi Andraž Jadek iz odvetniške pisarne Jadek in Pensa, mag. Dunja Jandl iz odvetniške pisarne CMS Reich-Rohrwig Hainz in Luka Jazbec, Gen-i, ki bo naslovil opolnomočenje aktivnega odjemalca.

Državni sekretar Blaž Košorok iz Ministrstva za infrastrukturo vas bo seznanil, katere novosti lahko pričakujete že za 2021 in naprej.

Obvestilo IZS: Pooblaščeni in nadzorni inženirji IZS za udeležbo na forumu pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Po dogodku prejmete ustrezno potrdilo.

Oglejte si program. Ujemite do 20. novembra prijavo zadnja minuta in se prijavite zdaj.

 

Ker so novosti energetske zakonodaje pomembne in se bodo zgodile v kratkem, želimo zagotoviti, da se z njimi seznanite pravočasno. Zaradi razmer Covid-19 bo zato forum tokrat potekal v živo v spletni obliki. Poskrbeli bomo za možnost diskusije.

Vsako leto se Vrha energetskega prava udeležijo številni vodilni energetiki in pravniki s področja energetike, strokovnjaki za regulativo, odločevalci. Ujemite samo še do 24. 11. »zadnjo minuto« in posebne popuste za NVO, lokalne skupnosti.

Lahko si ogledate izjave udeležencev.

 


 

Vodilna konferenca o novih tehnologijah v energetiki 2020 
»V ŽIVO« in VIRTUALNO

Brdo pri Kranju, 29. september 2020, v živo in prvič tudi virtualno - Vrh digitalne preobrazbe energetike na stičišč energetike in IKT, ki udeležencem kaže prihodnost zelene energetike zdaj: 1 dan, vpogled v 5 izzivalnih tem IKT in energetike, kot so umetna inteligenca, oblačne tehnologije, s pomočjo kar 16 govorcev.

Če hočeš iti hitro pojdi sam, če hočeš iti daleč, pojdi skupaj. S tem pregovorom je Mojca Černelč Koprivnikar iz Prosperie začela že tretjo konferenco o novih tehnologijah v energetiki, ki je znana po tem, da odpira najbolj tehnološko napredna vprašanja povezana z digitalno preobrazbo energetskega sektorja in udeležencem omogoča seznanitev z najnovejšimi primeri uporabe novih tehnologij iz prakse. Letošnja je bila obarvana mednarodno, saj je organizatorjem uspelo dobiti tudi nekaj uglednih govorcev iz tujine, z zanimivimi projekti pa so se predstavili strokovnjaki in podjetja iz Slovenije. Letošnja konferenca je naslovila, kako digitalna preobrazba energetike v praksi podpira pet ključnih sodobnih trendov preobrazbe energetike v svetu in v Sloveniji oziroma 5x D tudi v novih okoliščinah COVID-19: deregulacijo, decentralizacijo, dekarbonizacijo, digitalizacijo in demokratizacijo.

Oglejte si spodaj več o vsebini:

 
 

ENERGETSKA OMREŽJA PRED REVOLUCIONARNIMI SPREMEMBAMI 5G, IoT, oblačne tehnologije, quantum, avtonomni droni, električna vozila in umetna inteligenca ne vplivajo samo na področje tehnologij, temveč spreminjajo poslovne modele in stabilnost omrežij. Kaj lahko pričakujemo v prihodnjih letih? Piotr Pietrzak iz IBM je naslovil zadnje trende in inovacije v energetski industriji skozi pogled IT.

ODPORNE KOMUNIKACIJE Osnova za vodenje bolj odpornih omrežij. Eden izmed vodilnih inženirjev programa Velike Britanje na področju pametnega merjenja z več kot 20 letnimi izkušnjami znotraj električnih distribucijskih podjetij in aplikacij IoT, Steven Burns iz Itrona, je povzel ključne ugotovitve pristopa k pametnemu omrežju, obdelavi podatkov in komunikacijski infrastrukturi.

OBLAČNE TEHNOLOGIJE Glavna značilnost novih dinamičnih okolij za podporo agilnim poslovnim zahtevam in storitvam je uvedba hibridnih računalniških okoljih, oziroma uvedba t.i. mikrostoritev in kontejnerizacije, ki temelji na odprtokodnih standardih. Katere probleme rešujejo v energetiki?, je izpostavil Aleš Gros, IBM.

Ali in kako lahko z uvajanjem novih tehnologij dovolj poskrbimo tudi za KIBERNETSKO VARNOST, kot tudi, da bo za ukrepanje jutri prepozno, ter da je miselnost, da se to dogaja zgolj drugim, zelo tvegana, so nas seznanili Peter Ceferin in etični heker Boris Krajc iz Smart Com ter Jan Bervar iz podjetja NIL.

UMETNA INTELIGENCA - uporaba v energetiki. Globoke nevronske mreže so povzročile revolucijo na področju procesiranja visokodimenzionalnih podatkov kot so slike in videoposnetki; kateri so zadnji primeri uporabe v energetiki, kakšni so metodološki in tehnološki trendi, ki bodo omogočili povsem nove primere uporabe, je naslovil dr. Boris Cergol, Comtrade.

PRAKSA Kaj se lahko naučimo iz zanimivih primerov iz prakse, ki integrirajo tudi druge napredne tehnologije? Katere probleme uporabnikov ali energetskih deležnikov rešujejo? Zanimive primere iz prakse so predstavili strokovnjaki iz Gen-i, Iskratel, Vodena in Troia.

Oglejte si kaj o konferenci menijo dosedanji udeleženci: izjave. Če imate zanimiv primer že za nastop za 2021, nam pišite na info@prosperia.si, hvala vam!


Vrh zelene energetike 9. julija 2020 tudi o Covid-19 in
viziji za naprej

Na Vrhu zelene energetike, 10. forum Energetika in okolje 20, ki je tokrat potekal v posebnih okoliščinah spoštovanja varnostnih ukrepov Covid-19, se je na Brdu pri Kranju zbralo več kot sto vodilnih energetskih in okoljskih strokovnjakov.

Aktualna vprašanja zelene energetike se močno navezujejo na izzive okolja, hkrati pa ne moremo spregledati, da je COVID-19 močno zarezal v globalno in slovensko gospodarstvo. Kakšna bo vloga zelene energetske transformacije pri okrevanju? Ali bo Zeleni dogovor EU postal »New deal« in spodbudil zeleno okrevanje za EU in slovensko gospodarstvo?

O izzivih okolja in zeleni energetski transformaciji so zjutraj govorili minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok in direktor Zavoda RS za varstvo narave mag. Teo Hrvoje Oršanič.

 

Tri zanimive primere zelene energetske transormacije so predstavili: potencial hidroelektrarn Bogdan Barbič in Boštjan Pišotek iz HESS, da je prihodnost zelene transformacije predvsem sonce in samooskrba, je izpostavil dr. Dejan Pravan iz Gen-i, Marjan Eberlinc, Plinovodi, pa je naslovil trajnostni potencial plinovodnih sistemov.

Dr. Rajko Pirnat, Inštitut za javno upravo pri PF, je udeležence seznanil s pravnimi izzivi in potrebno previdnostjo pri uvajanju sprememb glede učinkoviteljših postopkov poseganja v prostor in OVE, Damir Opsenica iz Iskratela in mag. Jože Bajuk iz Petrola sta na omizju o poslovnih priložnostih zelene transformacije izpostavila pomen digitalizacije in potrebne konkurenčnosti cen energetskih virov, ki morajo biti vzdržne za odjemalce. Mag. Ana Stanič je udeležence seznanila z novim zelenim finančim paketom za energetiko ter tudi novo možnostjo 100-odstotnega financiranja nekaterih projektov s strani EU.

Forum se je zaključil z okroglo mizo, na kateri so o zelenem okrevanju in energetiki razpravljali mag. Aleksander Mervar iz Elesa, mag. Stojan Nikolić iz HSE, Martin Novšak iz Gen energije in mag. Andrej Ribič iz Elektra Ljubljana.

  


 

Vodilni forum vas seznanja z novostmi regulative 2020

NOVO Zeleni dogovor, novosti trga prožnosti, regulativa za omrežja prihodnosti in e-mobilnost.

Kdo kroji novosti odjemalca prihodnosti v Sloveniji za 2020?
Ujemite priložnost za pojasnitev nekaterih aktualnih vprašanj elektroenergetskih in plinskih podjetij, ki lahko bistveno vplivajo na uspešnost izvajanja reguliranih in tržnih dejavnosti.

 
 

Z nami so bili mag. Bojan Kumer in MzI, ki je naslovil izzive Zelenega dogovora, mag. Aleksander Mervar je spregovoril o izzivih velike verjetnosti povečanja omrežnine za 2021, mag. Borut Rajer iz Borzena pa nas je popeljal skozi izzive agregatorja, z zadnjimi novostmi regulative e-mobilnosti nas je seznanil Vinzenzo Trovato iz ACER.

Prvič smo izpostavili nove modele reguliranja, ki jih je naslovil Jan Kostevc iz ACER in direktorica slovenskega regulatorja mag. Duška Godina. Forum smo zaključili z omizjem odločevalcev, ki so se mu pridružili še mag. Andrej Ribič, predsednik GIZ DEE, Vladimir Mauko, SODO in Marjan Eberlinc, Plinovodi.


10. vodilni Forum o novostih energetskega prava za 2020

Holistični in integrirani pristopi prihodnosti

Na Brdu pri Kranju je 27. novembra potekal deseti letni posvet za energetsko-pravna vprašanja z vodinimi slovenskimi in mednarodnimi strokovnjaki. Edinega tovrstnega posveta v Sloveniji se vsako leto udeležijo vodilni pravniki in energetski strokovnjaki.

Mag. Bojan Kumer, državni sekretar z MZI, ki je uvodoma predstavil pričakovane aktivnosti in novosti slovenske energetske zakonodaje v 2020. Dosedanji energetski zakon naj bi nadomestili štirje posebni zakoni. Dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete v Mariboru je v nadaljevanju poudarila razlike med pomenom prava EU napram nacionalnim pravnim ureditvam ter predstavila probleme s samo implementacijo naraščajočega števila uredb in direktiv v zvezi z energetskim pravom. Dr. Rajko Pirnat, je naslovil razvojne in poslovne izzive le-tega: kaj so pravna in kaj strokovna vprašanja pri oblikovanju regulacije? Koliko diskrecije ima agencija pri oblikovanju regulacije, pri izvajanju, kje so pravne meje? Že v novem aktu o omrežnini iz 2018 je nekaj nedoslednosti, kar predstavlja precejšnje izzive. O naraščajočem številu energetskih skupnosti ter pravnih izzivih v zvezi z nj